lördag 19 september 2020

Sörmlandsleden: Vandring på Femöre, Oxelösund

Femöre utanför Oxelösund är en plats där delar av teamet varit flera gånger för att besöka Femörefortet och övernatta med scouter, men vi har aldrig vandrat hela slingan på Sörmlandsleden som finns på Femöre. Det är en 6 km slinga plus ytterligare ett par kilometer ute på Femörehuvud. Så på väg hem från Nävekvarn och vår tvådagars vandring längs Sörmlandsleden etapp 37-41 så passade det bra att stanna till och utforska Femöre. 

Det var en varm och solig helgdag i augusti vilket betydde att vi inte var de enda som hade begett sig till Femöre. Det stod bilar överallt på de överfyllda parkeringarna och längs vägarna, vi valde att parkera vid första informationsskylten för Femöre naturreservat som enligt kartan var märkt som en parkeringsplats även om det var lite otydligt på platsen. Det visade sig vara ett smart drag, lite senare mötte vi nämligen flera upprörda bilägare och träffade på väktare som lappade alla felparkerade bilar. 

Vi följde slingan motsols, ute längs leden var det inte mycket folk utan det var på badklipporna folk befann sig. Vi gjorde en avstickare till Skärgårdsvåfflan som vi sett en del bilder från tidigare, det var mycket folk där men smart logistik gjorde det till rätt kort väntan ändå. Vi slog till med både matig och söt våffla. Perfekt uppladdning för en varm vandringsutflykt. Leden går sen genom fina hagar, längs vattenbrynet och genom en del skogspartier. 

Framme vid Femörehuvud testade vi om det fanns plats på en guidning av Femörefortet men det hade inneburit flera timmars väntan, så det blev inget av med det den här gången. Det finns många militära lämningar ovan mark att utforska, och med en alldeles egen medhavd guide så gick det bra ändå. 

Den östra delen av leden är inte lika naturskön utan går en del på asfalt via hamnen. För att slippa en del asfalt valde vi att istället för att gå Motorbåtsvägen följa gångvägen längs den smala kanalen. 

Femöre är en fantastiskt fin plats, nu när vi gått hela slingan kan vi nästa gång välja att fokusera på de platser vi gillade bäst. En övernattning med familjen vid Fyrvaktarbostaden står på önskelistan!

Slingan kallas för 44:3 och då ingår även en slinga runt Brannäs våtmark som vi inte utforskat ännu
Om man tittar noga så ser man att klipporna är fulla av badande och solande människor

En avstickare för att titta ut över den enorma hamnen

Här kan man alltså vandra på träbryggor istället för bilvägen

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:

/A


3 kommentarer:

 1. Vilket fint ställe, ser helt underbart ut! Tack för att ni delar med er av era äventyr.

  SvaraRadera
 2. Hej underbart att ni ville besöka oss! Jag är en av dom som har hand om resevatet idag och hoppas ni hade det trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vi hade det underbart, hit kommer vi tillbaka! Och tack för att ni tar hand om det så fint!

   Radera