lördag 13 juni 2020

Sörmlandsleden etapp 23: Svalboviken - Hälleforsnäs

Hälleforsnäs har vi varit i förut när vi vandrat Sörmlandsleden, nämligen när vi kom på etapp 22 från Hagtorp mot stationen i Hälleforsnäs. Den här gången skulle vi gå de 12 kilometrarna mellan Svalboviken och Hälleforsnäs på etapp 23. Vi ställde en cykel vid fotbollsplanen i Hälleforsnäs och tog bilen till Svalboviken. Där var det full fart vid etappstarten med fler bilar så vi ställde oss en bit in på nästa etapp istället och fick några extra steg den här gången som vi sparar in när vi ska gå etapp 24. 

Första biten gick längs vägen och sen in över ett kalhygge, vi träffade på en man som beklagade sig över skogsavverkningarna. Väl inne i skogen stod två fåtöljer och väntade på oss så det blev ett perfekt stopp för förmiddagskaffet och tanka energi inför vandringen. 

Vissa etapper är svåra att komma ihåg så här någon månad efteråt, men när vi tittar på bilderna kan vi konstatera att det här var en etapp precis i vår smak. Mycket vildmark med mossar, hällmarker och sjöar. Vi vilade benen en stund vid vindskyddet vid Mögsjön och tog lunchpaus vid torpruinen Fågelhäll. Framme vid Bruksdammen i Hälleforsnäs och etappslutet så gick vi sen rundslingan längs dammen. Förra gången vi var här gick vi en bit av sträckan åt andra hållet så nu blev varvet komplett. 

En trevlig etapp med fin natur, trevliga rastplatser och så Bruksdammen som fin final. 

Svalbovik etappstart
Ni ser, full fart på parkeringen vid etappstarten

Perfekt plats för en kaffeMinnesmärke över Olle Edlund som dog under en nattorientering, efter en stunds googlande hittar vi ingen mer information om händelsen


Vattenpaus och vila vid skärmskyddet vid Mögsjön

Pyttipanna av rester - halloumi, potatis och andra rotfrukter

Torpplatsen Fågelhäll

Brunnen vid Fyrsjön strax innan Hälleforsnäs


Framme vid Bruksdammen och nästan vid etappslutet


Den här gången gick vi inte spången utan tog andra hållet runt dammen


Vi passade på att gå Bruksdammen runt tillbaka till fotbollsplanen, så nu kan vi säga att vi gått hela den slingan också

Bra plats att vila på medan CJ hämtar bilenLäs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar