söndag 8 december 2019

Sörmlandsleden etapp 8: Brotorp - Östertälje

Några etapper av Sörmlandsleden har vi sparat för att vandra under vintern när det kan vara jobbigt att gå längre och ansträngande etapper. Så, etapp 8 från Brotorp till Östertälje kändes som ett bra val den här snöiga och soliga lördagen. Det är en etapp med rätt mycket väg och motionsspår, ett stenkast från civilisationen.

Vi parkerade i Östertälje och tog bussen till Vårsta centrum, därifrån en kort vandring till etappstarten vid Brotorp. Vi vandrade via badplatsen vid Brotorp över väg 225 och på den fina allén mot gården Malmsjö. Sen fortsätter leden i skog blandat med grusvägar, hela tiden med civilisationen i närheten. Efter att vi passerat väg 225 för andra gången så blev det en lång sträcka på väg innan vi fick dyka in i skogen igen. Så småningom gör leden en omväg upp till en fornborg, och det var ett bra beslut att göra den avstickaren. Uppe på berget fick vi fin utsikt och solstrålarna mot snön skapade ett fantastiskt fint ljus.

Sista biten går via Astras område och etappslutet kommer lite märkligt mitt i ingenstans. Härifrån följde vi en bit på etapp 9 för att komma tillbaka till bilen vid Östertäljes pendeltågsstation.

Det här är väl en rätt medioker etapp av Sörmlandsleden om man ska vara ärlig, men vi rekommenderar varmt att vandra den vintertid. Snön gör vandringen mer behaglig, till och med soptippen vi passerade såg vintrig ut och påminde mer om en skidbacke. Och med låga förväntningar får man alltid en fin tur, det var betydligt mer skog på etappen än vi hade tänkt oss. Vandringen blev 16 km med lite extra vandring från bussen vid starten och sen till bilen vid slutet.


Brosjöbadet


Enda vindskyddet på etappen, ingen tjusig plats och dessutom var det för tidigt på turen för lunchstopp 
Fantastiska vyer i solen vid vår lunchplats

Vi hittade en dumpad lastbil/skåpbil en bit från soptippen, trist... 


Uppe på fornborgen sken solen 
Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar