söndag 22 december 2019

Naturstigen vid Bommersvik

Ibland har man varken tid eller ork för en längre vandringstur men man behöver ändå få röra på sig och andas skogsluft. En sån söndag hade vi förra helgen, och då blev det äntligen dags att utforska stigarna runt Bommersviks konferensgård mellan Järna och Nykvarn. Vi passerar skylten in mot Bommersvik på vägen mot vårt lantställe och har noterat att det på skylten finns en symbol för vandringsled, det kändes perfekt för ett näräventyr. Bommersvik har ju också en intressant historia, den grundades på 30-talet som en utbildningsplats för SSU. Idag kan dock vem som helst boka in sig på konferensgården även om den fortfarande ägs av arbetarrörelsen.

Framme vid konferensgården var det lugnt på parkeringen men vid restaurangen var det febril aktivitet med förberedelser inför dagens julbord. Vi fortsatte genom området ner mot vattnet och bryggorna som går ut i sjön Yngern. Vid bastun satt en karta över området och vi bestämde att först gå den rödmarkerade Naturstigen och sedan fortsätta turen med löpspåret.

Stigen går längs vattenbrynet och var betydligt mer ansträngande än vi trodde. Den slingrade sig upp och nerför klippor som i duggregn var rätt hala, idag hade stavar varit en smart pryl att ha med sig för att få bättre balans. Mitt emot konferensgården finns en grillplats, men idag skippade vi fikapausen. Det var helt lugnt i skogen, det enda vi hörde var rösterna från ett par som var ute i en eka och fiskade i sjön.

Naturstigen går i en slinga tillbaka mot Bommersvik, men vi förlängde skogspromenaden med att gå en bit på det gula och gröna markerade spåret också. Här blev stigen istället en skogsväg så vi kunde få upp hastigheten och öka pulsen sista biten tillbaka till Bommersvik. Totalt gick vi drygt 5 km på vårt näräventyr. Roligt att fortsätta utforska närområdet och få se lite mer av den stora sjön Yngern, som vi vandrat längs på etapp 13 på Sörmlandsleden.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar