lördag 25 maj 2019

Sörmlandsleden Svärta kyrka - Trosa (etapp 48, 49, 50, 50:1, 54, 55)

Vi tog en långhelg längs Sörmlandsleden, 3 dagar med totalt 58 km vandring. Starten blev vid Svärta kyrka vid etappstarten till etapp 48 på fredagen och så avslutade vi i Trosa vid etappslutet för etapp 55 på söndag eftermiddag. 

Etapp 48
Etapp 48 börjar vid Svärta kyrka strax norr om Nyköping. CJ parkerade bilen i Trosa och tog en buss till Nyköping medan A kom med tåget från Stockholm. Från Nyköping går en buss till etappstarten, men eftersom det var en timme kvar till bussen skulle gå så tog vi en taxi istället, det blev smidigt och inte särskilt dyrt. Vi tog en vätskepaus direkt vid kyrkan eftersom det fanns en vattenkran där och började sen vår vandring.

Det här är en etapp med korta partier i skog och ganska mycket vandring längs vägar. Det som gör sträckan intressant är rester av masugnar och gruvindustri, "en bergshistorisk raritet" kallas sträckan på Sörmlandsledens webbplats. Finaste delen var längs Masugnssjön och vindskyddet som låg vackert ner mot sjön. Vi passade på att ta lunchpaus där. Etappen slutar sen framme vid E4:an, efter en tunnel under vägen strax innan Holmsjön.
Då kör vi - helgen kan börja!
Svärta kyrka, nu är vi på väg in i skogen
Mycket vandring på väg, men vi passerar många fina hus 
Rester från en masugn
Masugnssjön

Ett och annat kalhygge blev det under helgen också
Tunnel för vilt och vandrare
Etapp 49
Nästa del av leden, etapp 49, går från Holmsjön till Bälinge kyrka, 11 km. Det här blev också en etapp med mycket vandring på vägar. En lång sträcka går precis längs E4:an och sen vidare fram till samhället Tystberga. Här finns en mataffär så vi passade på att komplettera matsäcken och köpte varsin glass. I Tystberga hade vi bokat boende på Tystberga Logi så det var målet för dagen. Från samhället gör leden en omväg via ett skogsparti med motionsspår och genom en kohage innan vi sen kunde vika av mot boendet.

Tystberga Logi var oerhört charmigt och med perfekt service. Vi bodde i Torpet med altan ut mot kohagen. Middag i kvällssolen ute på altanen blev en skön avslutning på första vandringsdagen. Morgonen efter började vi med frukost på glasverandan. Hit kommer vi gärna tillbaka!

Nästa dag gick vi den sista delen av etapp 49 mot Bälinge kyrka. Fortsatt mest vandring på väg, men genom fina jordbrukslandskap som vi kunde njuta av.

Första etappen avklarad, här börjar vi etapp 49
Kanske inte Sörmlandsledens mest charmiga sträcka
Kossorna höll sig långt borta
Här bodde vi, Torpet vid Tystberga logi
Kvällsbesökare
Idylliskt ställe
Etapp 50
Framme vid Bälinge kyrka och etappstarten vilade vi en stund och påbörjade sen etapp 50 mot Nynäs naturreservat. Halva etapp 50 fortsätter på vägar genom fint landskap och sen framme vid Nynäs kom vi äntligen in i skogen. Det här var första gången på turen som vi fick uppleva riktigt fin och vild skog. Så det blev en skön skogsvandring fram till vägskälet där etapp 50:1 går norrut. Här valde vi att fortsätta på 50:1 eftersom vi redan vandrat den sista delen av etapp 50 fram till Bråfalls såg när vi vandrade Nynäs runt.

Etapp 50:1
Den här etappen har vi vandrat förut, det är en led som gör det möjligt att få en fin rundvandring runt Nynäs naturreservat. Leden går vackert längs med Stora Frillingen och vidare upp mot sjön Björken. Framme vid Stora Frillingen hittade vi en fin bergshäll ner mot sjön som blev utmärkt för ett lunchstopp. Eftersom vi vandrat den här etappen tidigare så gick vi en alternativ led som är blåmarkerad upp mot Månbackastugorna där vi skulle bo andra natten.

Vi hade bokat den minsta av stugorna och i den stora stugan hade vi sällskap av en scoutkår. Så det var full fart när vi kom fram. Stugan är enkel, här finns inte el eller vatten, men den var fräsch och i gott skick. Det kan man dock inte säga om källan här som är obrukbar. Vi citerar en av våra bloggläsare som tillägger i en kommentar: "Vattnet i Björken ska gå att dricka utan rening. Finns inga jordbruk och få hus. Änder och gäss verkar inte trivas och därmed inget bajs. Men vattnet ska tas där det blåser/strömmar, inte i vikar. Kokas om man vill vara säker."

Vi vilade en stund och gick sen till vindskyddet vid Björken för en eftermiddagsfika. Tillbaka vid stugan lagade vi gnocchi till middag och gick sen igen till Björken för att diska och dricka kaffe efter maten. När vi var på väg tillbaka mötte vi en långvandrare som precis checkat in i vindskyddet för natten. Han var på väg från Uppsala söderut, han skulle gå ytterligare en månad. Det var nog smart att bo i vindskydd för under natten kom ordentligt med regn och åska.

Ytterligare en etappstart, nu framme vid etapp 50 
Bälinge kyrka



Nyfikna kossor, tur vi hade ett stängsel mellan oss 

Äntligen vild skog att njuta av
Lunch vid Stora Frillingen
Vacker diskplats



Etapp 54
Etapp 54 har vi också vandrat delar av förut när vi gick Nynäs runt, så den här gången gick vi inte sträckan från Karlfors kvarn utan bara den norra delen från Björken till Gisekvarn.

Vi fick en fantastisk söndagsmorgon med tät dimma över sjöarna som vi passerade. Vi började framme vid Björken, gick sen vidare genom skogen fram till Gisesjön.  Vid Gisesjön finns en nybyggd rastplats, jättefint! Vi kan rekommendera det väldigt fräscha dasset också. Här var morgonen helt magisk, alldeles tyst förutom en och annan sjöfågel och sen dimman som låg tät över sjön. Vi stannade länge och njöt och fotade. Leden fortsätter en bit till längs sjön tills den viker av in till sommarstugorna vid Gisekvarn.

Vi hade inte jättemycket vatten kvar så vi gick till en av de två vattenkällorna som fanns på kartan här i sommarstugeområdet. Det var en pump längs en grusväg, vi pumpade en stund och fyllde sen på flaskorna. När vi sen skulle använda vattnet för att laga lunch konstaterade vi att vattnet var alldeles för grumligt för att vi skulle vilja dricka det. Tyvärr funkade inte vattenfiltret som vi hade med oss (vi hade slarvat att göra rent det) så sista dagens vandring led vi ordentligt av vattenbrist framåt eftermiddagen. Det hade varit smartare att ta med vatten från Björken som har fint, drickbart vatten.
Frukost vid Månbackestugorna
Fördämning vid sjön Björken



Gisesjöns rastplats


Pump med grumligt vatten, kanske hade det blivit bättre om vi pumpat längre
Etapp 55
Sista etappen på vår helgtur blev etapp 55 som går från Gisekvarn till Trosa. Första delen av etappen går på skogsstigar, via ett vindskydd där vi vilade en stund i skogen. Vid en av de högsta punkterna med utsikt över bygden tog vi lunchpaus. Pga vattenbristen fick vi improvisera lite, men vi fick ihop en skaplig lunch ändå. Här vid vårt lunchställe fanns en skylt om Tureholmsskatten, skatten hittades på 1700-talet och är en av Sveriges största guldskatter.

Nu började vi bli rätt trötta och törstiga och då började en riktig berg-och-dalbana. Leden gick upp för berget, ner för berget, upp för berget, ner för berget... Det var rätt skönt när vi äntligen kom fram till vägen mot Tureholms slott och kunde traska på utan backar. Efter slottet går leden fram till vägen mot Trosa. Nu längtade vi båda till Coop i Trosa för att köpa något att dricka men då har man dragit leden upp för ett berg till, jippi! Här var vi nära att ge upp, men vi gick sakta, ett steg i taget, upp för berget vid Smedstorp och sen tillbaka till Trosa-vägen. Här gick CJ snabbare in mot Trosa och handlade dricka, så när A hann ifatt så satte vi oss på en bänk vid ån och vilade en stund.

Efter att ha återställt vätskebalansen något gick vi de sista metrarna fram till etappslutet och sen till vår parkerade bil. Nöjda med att ha klarat av dagens 25 km i mycket kuperad terräng och med alldeles för dåligt med vatten.

Vindskyddet vid Dymossen
Dasset vid Dymossen. OBS! Om du är ensam så var försiktig, träbiten utanför åker ner och gör att du kan bli inlåst om du inte har en snäll vandringskompis utanför som kan rädda dig!

Tureholms slott 

Äntligen framme!!!
Det här blev en mycket bra vandringshelg, totalt vandrade vi 58 km ungefär på 3 dagar. Första delarna var inte så imponerande pga lite för mycket vandring på väg men sista delarna via Nynäs uppvägde med sina djupa skogar, kuperade berg och vackra sjöar. Det var trevliga boenden både i Tystberga och i Månbackastugorna. Om vi hade gjort något annorlunda hade det varit att ha med mer vatten eller åtminstone ha med ett fungerande vattenfilter för att kunna dricka ordentligt.

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

4 kommentarer:

  1. Kul att få läsa om er vandring, verkar jättemysigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Det var jättemysigt, vi hade tur med vädret också vilket gör vandringen ännu behagligare! Nu sitter vi hemma i regnet och planerar nya vandringar :-)

      Radera
  2. Vattnet i Björken ska gå att dricka utan rening. Finns inga jordbruk och få hus. Änder och gäss verkar inte trivas och därmed inget bajs. Men vattnet ska tas där det blåser/strömmar, inte i vikar. Kokas om man vill vara säker. Källan vid Månbackestugorna fungerar inte. Bättre upplysa om att ta vatten i sjön och koka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset och informationen! Det var precis så vi gjorde, jag kan förtydliga det för framtida vandrare. Är ju bra att inte folk utgår ifrån att källan fungerar. Ses på leden!

      Radera