torsdag 2 augusti 2018

Cykling på Göta kanal från Töreboda - Tåtorp - Sjötorp

Vi är inga cyklister, men ibland är det roligt att variera vandringen med något annat. Och vem kan motstå en cykeltur längs Göta kanal, det känns som något som man bör pricka av på listan. Efter att ha vandrat på Billingen och Kinnekulle på vår Västgöta-tur blev det alltså en cykeltur.

Vi tog tåget från Skövde till Töreboda där vi hade bokat cyklar på Café Visthuset. Vi lämnade vårt bagage på caféet och cyklade iväg i riktning mot Tåtorp. Sträckan mellan Sjötorp som är kanalens start vid Vänern och mot Tåtorp är 35 km och det blir en riktigt bra cykeltur även för nybörjare. Eftersom vi började i mitten av rutten så cyklade vi första dagen 50 km till Tåtorp, tillbaka till Töreboda och sen till Sjötorp där vi övernattade. Andra dagen cyklade vi tillbaka från Sjötorp till Töreboda, 20 km. En enkel, mestadels platt cykling med gott om kaféer längs vägen.

Café Visthuset - bra startpunkt med gott fika och välskötta cyklar


Vi passerade flera vindskydd med dass som passade bra för en paus och säkert skulle det funka utmärkt att övernatta där också. Tror alla vindskydd dessutom hade geocachar att logga. 

Jonsboda, ett av många kaféer längs vägen. På tillbakavägen mot Töreboda åt vi goda vegetariska mackor här. 

Wassbackens camping, här nöjde vi oss med att stanna till och logga en geocache Vassbacken

Framme vid Tåtorp blev det dryck och glass på STF Tåtorp vandrarhem


Mellan Vassbacken och Tåtorp gör cykelbanan en sväng runt Lanthöjden, där det fanns fin rastplats, möjlighet att bada och dessutom en obelisk! 

Obelisken berättar att det här är högsta landpunkten längs Göta kanal, 91,5 meter

Tillbaka i Töreboda behöver man ta sig över kanalen, och då ville vi förstås prova världens minsta färja, Lina


Bensträckare i Hajstorp med kafé, museum och hantverksbutik

Bra med hjälm när man skuttar över slussarna


Framme vid vårt rum för natten, Sjötorps vandrarhem och rum

Alnsten nr 1 längs Göta kanal, det står en var 1000:e aln (vilket ni förstås vet är 594 meter)

Kvällspromenad i Sjötorp

Vi lyckades få en riktigt bra vegetarisk middag, grillbuffén på Restaurang Kajutan. 

Det fanns gott om geocachar längs sträckan, alltid skönt att stanna och vila knän och rumpa. Här en jättefin Leksaksbytarcache fullproppad med leksaker att byta med. Vi behövde dock inget och cyklade vidare. Göta kanal är perfekt för en enklare cykelsemester, gott om ställen att vila på, äta och sova. Kanske provar vi någon av de andra sträckningarna nästa gång. Eller kanske får vi återgå till att vandra istället som är mer vårt rätta element, då slipper man i alla fall ömma rumpor!

/A

2 kommentarer:

  1. För 60 år sen kostade Töreboda-färjan 10 öre inkl. cykel och sittplats med utsikt över kanalen. Tror tom att man kunde köpa nåt ätbart på färjan. Håller dom samma prisnivå för den där fina båtturen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är faktiskt gratis numera! Men tror inte det gick att handla något, fast det fanns en kiosk vid sidan om kanalen om man behövde färdkost på den 10 sek långa färden :-)

      Radera