söndag 19 augusti 2018

Kungsleden Saltoluokta - Kvikkjokk

Årets fjälläventyr blev en tälttur från Saltoluokta till Kvikkjokk längs med Kungsleden. Vi valde den sträckan för att vår kompis var stugvärd i Pårtestugan i år så vi ville passa på att besöka henne också. Om man följer leden så är det fyra etapper: Saltoluokta - Sitojaure 19 km, Sitojaure - Aktse 10 km, Aktse - Pårte 22 km, Pårte - Kvikkjokk 17 km.

Vi valde att gå sträckan längs med leden med tält och övernatta vid stugorna ibland och tälta ute på fjället några gånger. Totalt gick vi sex dagar, då vi delade upp sträckan mellan Aktse och Pårte i två dagar och sen tog en vilodag i Pårte. Då hann vi med en toppbestigning av Skierfe också. Vi gillade terrängen på sträckan, det var en varierad tur med mycket kalfjäll och vacker fjällskog, men rätt kuperat och stenigt på vissa partier. Alltså som det ska vara i fjällen!

Vi kom med nattåget till Gällivare, två timmar försenade, men det kom strax en extra buss till oss. Och båten vid Kebnats kom och hämtade oss efter en kort väntat så vi var i Saltoluokta runt lunch. Eftersom väderprognosen hade sagt regn så hade vi bestämt att börja med en lugn dag vid fjällstationen och äta middag där. Men vädret blev bättre, så vi hade lugnt kunnat börja vandringen direkt. Tältet satte vi upp på en fin tältplats på sluttningen ner mot sjön, vi tog en promenad i omgivningarna och njöt sen av Saltoluoktas 3-rätters middag.

Dag 1: Saltoluokta - Svine
Dagen började med lyxfrukost på fjällstationen så sen var vi äntligen iväg. Första delen av sträckan är vältrampad genom fjällbjörken men rätt snart kom vi upp på kalfjället med vyerna ner mot Stora Sjöfallet, det är den här känslan vi längtat efter ända sen förra gången vi var uppe i fjällen!

Vi hade en lugn dag med vackert väder, planen var att tälta någonstans runt Sitojaure för att ta båten på morgonen. Men när vi kom fram till stugan så tyckte stugvärden att det var finare tältplatser på andra sidan sjön, så vi gick i rask takt till båtlänningen och hann med kvällsturen över till Svine. Där satte vi upp tältet och förberedde en av turens godaste middagar, Tofu med röd curry. Efter ett tag blev det ett gäng tält runt oss, många som tältar här för att ta båten över på morgonen. Vi fick låna ut vårt kök till ett gäng belgare som hade tänkt att elda trots eldningsförbudet... Vi blev också bjudna på hjortron av en annan vandrare, det smakade bra till efterrätt.

Bred stig runt Saltoluokta

Äntligen uppe på kalfjället över trädgränsen, man får inte glömma att vända sig om och beundra utsikten


Inte mycket vatten i år, vi passade på att fylla vattenflaskor när vi passerade en jåkk


Lunch med egen torkad "Varma koppen", här i form av en linssoppa med saffran


Kort stopp vid stugan i Sitojaure
Fin tältplats vid Svine

Dag 2: Svine - Aktse via Skierfe
Idag hade vi en kort sträcka till Aktse, men med en plan att även bestiga Skierfe. En brant stigning på förmiddagen tog en del energi så när vi kom fram till stigen som går mot Skierfe var det skönt med lunch. Vädret var fortsatt fint och kropparna kändes starka så det var klart vi skulle göra avstickaren till Skierfe. Vi resonerade med ett par tyska kvinnor om hur lång tid det skulle kunna tänkas ta och hur ansträngande sträckan kan vara. Låt oss bara säga att vi var alldeles för optimistiska! Vi är rätt långsamma vandrare (eller i alla fall A med hennes trasiga knä), speciellt i branta partier så äventyret upp på berget tog nästan sex timmar... Men det var absolut helt klart värt det, vilka vyer, vilka färger, helt magiskt. Vi träffade två unga killar uppe på toppen och den ena killen sa: "Nu behöver jag inte resa mer, för jag har sett den vackraste platsen". Fint!

Sista etappen ner mot Aktse var nästan jobbigast, trötta ben, mycket sten och brant. CJ gick i förväg och satte upp tält och förberedde middag medan A i lugn takt krånglade sig nedför.


På väg mellan Svine och Aktse

Vi lämnade ryggsäckarna på vägen för att göra bestigningen upp på Skierfe

Magiskt...


Ganska mycket sten blir det...
Dag 3: Aktse - en bit efter Jågge
Nästa sträcka mellan Aktse och Pårte är både lång och ansträngande med branta partier. Så, vi bestämde oss för att dela upp den i två delar och tälta halvvägs längs något av vattendragen där. Vi åkte morgonbåten över från Aktse och gick första timmarna genom skog. Efter skogen är man uppe på kalfjället igen och klättrar rätt brant uppåt. Det var blåsigt men vi hittade en bra plats på sluttningen för att äta lunch och njuta av utsikten.

Strax efter raststugan Jågge hittade vi en jättefin tältplats vid en av jåkkarna. Det var tidig eftermiddag när vi kom dit så vi hade gott om tid att tvätta, bada (nåja, jåkken var iskall så mer att snabbt tvätta av oss den värsta vandringssvetten) och sen ligga och läsa en stund. Till middag blev det 3-rätters fjällmiddag. Överbliven pasta omvandlades till en förrätt med oliver, till huvudrätt blev det Tikka masala med nybakat bröd och så bjöd CJ på blåbär till efterrätt. Efter att ha tillbringat förra kvällen vid Aktsestugan med gott om andra vandrare var det skönt att känna oss helt ensamma på fjället.

Frukost med utsikt

Båttur över Laitaure

Och så går vi in i Sarek


Utsikt från lunchen

Jågge, studerar kartan och funderar över tältplatser

Vi hittade en fin plats!

Tvätt i iskall jåkk


Tikka masala med nybakat bröd och en skvätt vin


Dag 4: En bit efter Jågge - Pårte
Idag hade vi en kort dag så vi tog en lugn morgon, CJ bjöd på pannkakor med nutella och blåbär, en av turens kulinariska höjdpunkter! Efter vanliga morgonbestyr gav vi oss av mot Pårte. Här går leden på hög höjd genom ett pass mellan topparna Huornasj och Favnoajvee för att sen vända ner i skogen. På vägen ner passerade vi ett par där killen hade riktigt ont i knät, så A donerade en av sina stavar till honom. Stavarna börjar nu efter 12-13 år ge upp, så planen var ändå att lämna dom i Kvikkjokk och investera i nya.

Det här var ingen trist och tät fjällbjörkskog utan en vacker fjällurskog som gjorde vandringen till en njutning.  Inte farligt med mygg heller faktiskt. Vi var framme vid Pårtestugan rätt tidigt på eftermiddagen och kunde nu hälsa på vår kompis som är stugvärd i Pårte i sommar. Hon bjöd på morotskaka och kokkaffe i solen, underbart! Pårtestugan är en av de vackraste platserna vi varit på längs Kungsleden, den ligger idylliskt vid en udde vid sjön Sjabtjakjavrre. På eftermiddagen tog vi en kort tur tillsammans för att plocka hjortron och blåbär. Vi valde att sova i stugan eftersom vi fick ett eget rum bredvid stugvärden och blev sen även bjudna på middag med popcorn till efterrätt. Lyxigt!

Lyxig fjällfrukost

En rätt stenig etapp första timmarna

Stugvärdsstugan i Pårte i kvällssolen
Dag 5: Vilodag i Pårte
Eftersom vår stugvärdskompis gjort illa knät blev det inga utflykter i Pårte utan vi tog en vilodag istället. "Det vore skönt med en bänk här i solen" sa stugvärden och det blev signalen för CJ. Tillsammans började de leta plankor och snickrade under förmiddagen ihop en soffa medan A låg i solen och läste. Det var underbart skönt att inte alltid vara i rörelse på fjället utan också kunna ta en dag och bara vila, njuta, läsa och prata med vandrare som passerade. Till eftermiddagsfikat fick vi nybakad sockerkaka bakad på stugvärdens ugn som sätts på gasspisen.

Vi är inga hurtiga badare men vattnet i sjön var otippat runt 20 grader så det blev förstås bad och tvagning. Underbart att kunna simma och njuta av vattnet i en fjällsjö, det hör inte till vanligheterna! På kvällen bjöds vi på ytterligare en trevlig middag i stugan som avslutades med en omgång Alfapet.

En underbar plats, bästa badstället är till höger om stenen på bilden
CJ inviger nya soffan, blev riktigt bra!
Dag 6: Pårte - Kvikkjokk
Efter att ha vandrat i bästa vandringsvädret hela turen så kom det en ordentlig regnskur på morgonen. Vi väntade en stund tills det lugnat sig lite men tog sen fram regnkläder och regnskydd och gav oss iväg. Efter bara en timmes vandring i regn så slutade det regna och resten av dagen blev helt okej även om regnmolnen skymtade i horisonten. Sträckan till Kvikkjokk går genom skog med en del öppna partier där man kan få lite vyer. Vackraste delen är nog längs sjön Stuor Dahta där det också finns fina tältplatser och där vi passade på att fika med lite överbliven sockerkaka från gårdagen.

Vi tog en lätt lunch vid en av broarna ner mot Kvikkjokk och kom nöjda fram till fjällstationen framemot eftermiddagen. Här hade vi lyxat till och bokat två-bäddsrum i den gamla stationen, det var jättefint. Det var skönt att duscha ordentligt och sen få äta en middag i matsalen.

Strax efter bilden togs kom regnet och vi fick byta om till regnkläder


Kvällspromenad innan middagen för att beundra forsen i KvikkjokkSista dagen blev sen en lång resdag med buss till Jokkmokk med några timmars sightseeing för att sen ta buss till Älvsbyn och tåget hemåt. Och då var det dags för den obligatoriska utvärderingen av vandringen på tågresan hem. Det här är en kort etapp av Kungsleden med fyra delsträckor, men vi tyckte att den ändå var rätt ansträngande med mycket stigning och steniga partier. Vackra vyer på kalfjället och också en vacker skogsupplevelse. Höjdpunkterna för oss var Skierfe och Pårte, platser att drömma om nu när hösten kommer snabbt.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar