fredag 9 december 2016

Naturstig Järvafältet - Ryttarolympiaden 1956

En småkylig novembermåndag var vi båda lediga och längtade ut i skogen. Vi åkte till Norra Järvafältet för att ta en tur i skogen. Precis efter Fäboda gård så satt det en skylt om en alldeles ny naturstig till minnet av Ryttarolympiaden 1956. Och det kunde vi förstås inte motstå, så det blev en tur längs naturstigen.

OS-tävlingarna 1956 hölls i Melbourne, Australien men eftersom landet hade tuffa karantänregler för djur så fick inte hästar tas in i landet. Ryttarolympiaden hölls då istället i Stockholm, och terrängritten ägde rum i Sollentuna runt Fäboda gård. Mer om det på Sollentuna kommuns webbplats om Ryttarolympiaden, där finns också många fina bilder om hur det gick till på den tiden. I början av september i år så firades 60-års jubileum med festligheter och då var det också invigning av den här naturstigen.

Naturstigen följer banan som man red 1956 och vid hindren finns informationsskyltar. Vissa hinder kan man se gamla spår av och vissa hinder har man byggt upp på nytt. Men det är inte meningen att man ska rida längs stigen, hindren uppfyller inte säkerhetstänket som vi har idag. Promenaden gick längs ridstigar, grusvägar och skogsstigar. Det var fint markerat även om markeringarna ibland var lite svåra att få syn på.Första hindret

Jättefina skyltar med bilder från OS-tävlingarna vid hindren

Lite rädd för hästar...Här fick vi ta en omväg, hinder på vägen


Vattenhinder


På skyltarna kunde vi läsa att leden skulle vara markerad fram till hinder 10 och att den skulle kompletteras resterande vägen under september. Men det verkar inte vara klart ännu. Efter hinder 10 försvann skyltarna, vi såg däremot nya entréer till hagen framför oss så vi misstänkte att det var där vi skulle gå. När vi inte såg fler markeringar gav vi upp och begav oss tillbaka mot Fäboda. Då dök helt plötsligt hinder nr 31 upp! Men inga fler skyltar eller markeringar. Vi bestämde oss för att istället göra lite urban exploration och utforska ett av de märkligaste militära lämningarna som finns i området. Här har vi varit förut, men vi blir alltid lika fascinerade av konstiga prylar ute i naturen.

Nu är vi vilse...

Men här hittade vi en annan markerad stig

Vi passerade en geocache Horse Back Caching 2 som vi loggade redan 2008

Och så hittade vi hinder 31!

Vi struntar i hästhinder och kollar efter militär kulturhistoria istället

Märklig plats...

Eftersom vi nu vill hjälpa er bloggläsare att komma ut i naturen så kändes det inte helt bra att vi misslyckades med slutet. Så A gav sig av igen ett par dagar senare för att se om det gick bättre då. Den här gången hade jag skrivit ut kartan från Sollentuna kommuns webbplats. Men jag kunde konstatera att leden faktiskt inte är färdigmarkerad. Fast med kartans hjälp kan man ju ändå navigera hyfsat. Efter hinder 10 tog jag sikte på skogsdungen i hagen, jag tror jag hittade fram till resterna av hinder 11. Sen kommer man ut på en ridstig som man följer fram till en grusväg. Höger på grusvägen så är man på väg tillbaka till Fäboda och passerar då hinder 31 som är fint återuppbyggt.


Här tror jag att jag ser resterna efter hinder 11

Och här uppe i backen kanske hinder 12

Här hälsar Järvafältets Ornitologiska Klubb att man kan hjälpa till att sponsra fågelmat inför vintern

Jag tycker absolut man kan ge sig ut på promenad även om inte hela slingan är klar. Ta med kartan, njut av första delen och gör sen lite orientering för att komma tillbaka till Fäboda. Vid flera av hindren och runt omkring i skogen finns dessutom gott om geocachar att logga. Ett väldigt trevligt initiativ, en bra kombination av natur och kulturhistoria. Jag rapporterar igen när leden är helt färdig!

/A
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar