lördag 14 maj 2016

Norra Kvill nationalpark med Kvill naturreservat

Under vår Smålandstur med Astrid Lindgren tema passade vi förstås på att få njuta lite friluftsliv och vandring också. I samma trakter som Bullerbyn och Katthult ligger Norra Kvill Nationalpark och dessutom naturreservatet Kvill.

Vi började med att köra småvägarna mot nationalparken. Vi började diskutera vad det egentligen krävs för att det ska bli en nationalpark. Det känns som om vi googlat det flera gånger men inte lyckas komma ihåg mellan gångerna. Så här kommer en förklaring från Sveriges Nationalparkers webbsida:
Att bilda nationalparker är ett sätt att bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv och att skydda områden som annars hotar att förstöras eller försvinna helt. Det är de finaste och mest värdefulla delarna av det svenska landskapet som bevaras och skyddas som Nationalparker. Skyddet behövs både för naturens egen skull och för människans. Nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få. Nationalparkerna speglar Sveriges natur. Våra sex naturtyper; fjäll, sjöar och vattendrag, kust och hav, ädellövskog, våtmark och barrskog finns alla representerade.
Vi har inte som vandrarna Traneving besökt alla Sveriges 29 nationalparker, men några har vi hunnit uppleva och dessutom bloggat om:
Färnebofjärden
Tyresta
Abisko
Tiveden
Padjelanta med en kort sväng in i Sarek också

Norra Kvill är en liten park med en magisk skog och två små trolska sjöar. Här finns rester från flera skogsbränder, och det känns verkligen som en urskog även fast den inte klassas som det. Det var ändå 150 år sedan man avverkade i området. Det finns två vandringsleder, Stora Idgölen-rundan på 2,5 km och Lilla Idgölen-rundan som förvirrande nog är den längre leden på 4 km. Förklaringen är att de både rundorna går runt två olika sjöar - Stora och Lilla Idgölen. Sen kan man också göra en avstickare upp på ett berg med utsikt, Idhöjden. Informationsbroschyren har en bra karta som visar lederna.

Den här gången passade den korta leden bäst för oss, vi hade 7-åriga kusinen med och vi började dessutom bli lite lunchsugna. Även den korta leden bjöd på en del utmaningar, det är en hyfsat ansträngande tur med brant terräng. Fantastiskt vacker skog med stora stenblock, gamla utbrända träd, fallna trädsammar och mossa överallt i terrängen. Tydligen är det bra för tallarna att det blir brinner ibland, då försvinner nämligen en del gran som annars håller på att ta över.

Det var väldigt fint runt sjön Stora Idgölen, här var det spångat också, det kan säkert bli blött tidigare på våren.

Tillbaka vid parkeringen var det dags för lunch, vi tog fram stormköket och lagade vegetariska burgare. Mycket uppskattat! Rastplatsen en bit från parkeringen vid Näckön var riktigt fin med grillplats och flera bord. I informationsbroschyren över parken står det att det ska finnas ett vindskydd också, men det såg inte vi till. Däremot så passade vi på att logga geocachen Norra Kvill nationalpark.

Efter lunchen åkte vi mot Naturreservatet Kvill och Kvilleken (som också kallas Ramskullaeken). Efter en stund på ödsliga grusvägar närmade vi oss reservatet, och hamnade mitt i ett traktorrally! Det händer inte så ofta i Stockholmstrakten där vi annars håller till. Tydligen var det en årlig tradition, som såg väldigt trevlig ut. Vi lämnade traktorerna och gick för att beundra den gamla eken. Det är sannolikt Sveriges äldsta ek och har passerat 1000 år. Imponerande! Dock börjar den bli lite sliten och kräver nu vajrar för att hålla ihop. Hoppas den får leva många år till! Runt eken finns naturreservatet som består av hagar och betesmarker med mängder av odlingsrösen som stenhögar runt om i landskapet. Vi tog en kort promenad bland odlingsmarkerna medan vi väntade på att traktorerna skulle ge sig iväg.
Fin tur i nationalpark och naturreservat!

/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar