lördag 14 november 2015

Gruvdammsrundan Sala - Silvköparen och Långforsen

Vi tillbringar en hel del tid i Sala och har vandrat delar av Gruvdammsrundan många gånger. Den här nationaldagen bestämde vi oss för att ta en ordentlig tur, från Stentorpet runt Långforsen tillbaka upp mot Silvköparen. Jag hittade precis korten därifrån och tyckte det förtjänade ett blogginlägg. Hela rundan är 26 km, och vår tur blev drygt 12 km och tog 4 timmar inklusive vätskepaus. Om man går hela rundan så går den från Sala centrum, till Långforsen och Måns Ols, ut till Järndammen och vidare mot Olof Jons, ner via Silvköparen och sen söderut igen längs med Långforsen och Mellandammen tillbaka till centrum. Använd Sala kommuns karta så går det att sätta ihop en lagom tur, det finns många andra leder i området så det går lätt att hitta en bra runda.

Det är en varierad vandringsled med skog och sjöar och dessutom mycket kulturhistoria med Salas gruvlandskap.

Vi började vår tur vid Stentorpet och gick in på leden precis där traktens ilskna tjäder håller till på vårkanten. Men den här dagen var det lugnt. Det var i de här skogarna som TV-serien Jordskott spelades in, och det är ett magiskt skogslandskap i den här delen av rundan. Med ett och annat kalhygge också... Efter skogsturen kommer man fram till torparresterna och rastplatsen vid Hedvigs. Lite för tidigt för fika så vi fortsatte mot Ekeby mosse. En lång spång över våtmarken med bra utsikt och bänkar att vila på. Vi njöt av utsikten och en kopp kaffe innan vi gick vidare.

Gruvdammsrundan är utsmyckad med tovade blommor 
Jordskottmarker

På skylten står "Viksbergsbondens paradgata"
Ivars backe är nog jobbigare på vintern med skidor

Motionsspåret från Annedal

Hedvigs torp

Hedvigs, fint vindskydd och rastplats
Ekeby mosseHär gjorde vi sen en liten avstickare och rundade Mellandammen. Vi ville besöka resterna efter en gammal sommarstuga som gammelmormor och gammelmorfar hade. Stugan finns kvar men har varit övergiven i många år. M berättade gamla minnen och guidade runt i området.

Sen vände vi tillbaka norrut och gick längs den vackra Gröna gången. Även här spelade man in flera scener från Jordskott.  Nu kom regnet - ett riktigt härligt blött regn. Och med perfekt timing var vi då framme vid värdshuset Måns Ols, så där fick det bli en vätskepaus. Vi satt ensamma ute under tak, med våra leriga vandringskläder kändes det inte helt rätt att gå in i värdshuset bland välklädda nationaldagsfirande matgäster. Efter energipåfyllningen fortsatte vi längs Gröna gången, gick den lilla slingan ut på Brännholmen (eller Kärleksön som den också kallas) och tog sen cykelbanan längs med gamla riksväg 70. Vid skylten mot Viksberg vek vi av och gick på grusvägen tillbaka till Stentorpet.


Tomt vid Måns Ols den här regniga junidagen

Ingen trängsel på uteserveringen
Kägelbanan vid Måns OlsNästa gång tar vi rundan åt andra hållet och går Olof Jons och Järndammen. Där är det mindre civilisation och mer gruvlämningar och skog.

/A

1 kommentar:

  1. Roligt att hitta hit, här kommer vi helt klart att hitta en del inspiration till våra äventyr! Är en familj som fortfarande känner oss som nybörjare vad gäller "frilufsande", men ständigt utveckling pågår... :) I Sala var vi för ett tag sedan, det är verkligen fint vid Gruvdammsrundan!

    SvaraRadera