lördag 14 november 2015

Trollkyrkorundan Tiveden

På årets höstlov begav vi oss ner mot Göteborg, men mellanlandade i Tivedens nationalpark. Vi bodde en natt i Timmerstugan i Ösjönäs. Förra sommaren var teamets yngsta medlem på scoutläger här och bodde inte många meter från stugan. Ösjönäs är ett jättefint område med strövstigar, hästar och trevliga stugor att bo i.
Vacker kvällsutsikt över Trehörningen
Timmerstugan
Efter en skön kväll där vi grillade grönsaker vid eldstaden utanför stugan så ville vi utforska Tiveden mer. Vi hade valt ut Trollkyrkorundan som verkade passa bra för en förmiddagsvandring. Leden är 6 km lång och i informationsbroschyren till rundan rekommenderade man att ha 3 timmar på sig. Det kändes lite mycket, men visade sig stämma bra. Det är en väldigt kuperad runda som kräver en hel del pauser, och så finns det förstås mycket att stanna till och titta på under vägen.

Karta lånad från Länsstyrelsen
Det fanns numrerade platser längs med rundan som man kunde läsa mer om i broschyren. Vi gick upp på flera toppar, passerade sjöar och vildvuxen skog. Det är alltid magiskt att vandra i en gammal orörd skog. Så här skriver Länsstyrelsen:
Under vandringen har du inte sett spår av några maskiner, inte sett stubbar av någon sentida avverkning eller någon annan påverkan av människan, utom vad som är nödvändigt för framkomsten på stigen.
Starten vid Tivedens besökscentrum
En av två geocachar längs leden, tror det här är Stora Trollkyrka

Vi kastade pinnar på offerkastet

CJ hade laddat ner en karta också som vi hade med oss. På den fanns det en rastplats utmärkt vid Metessjön. Det var vårt lunchmål, vi hade tänkt att göra upp eld och grilla vegoburgare. Men framme vid den vackra och stilla Metessjön fanns inte minsta skymt av någon rastplats. Det visade sig att CJ hade hittat en preliminär karta som visar hur nationalparken kommer se ut efter den utbyggnad som just nu görs... Nåja, Metessjön ligger inte långt från startplatsen så vi fortsatte dit och lagade lunch vid rastplatsen vid parkeringen. Efter en kort men ansträngande tur var det utmärkt med en värmande brasa och lunch. Sen packade vi in oss i bilen och körde mot Göteborg och city-upplevelser istället.

Vegetariska burgare på Muurikkan


En väldigt vacker tur med trolsk natur, och premiär för vandring i Tiveden för oss. Vi kommer absolut tillbaka för att gå fler leder och utforska Tiveden mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar