torsdag 24 juli 2014

Vandra på Arholma

Årets skärgårdsutflykt gick till Arholma i Stockholms norra skärgård. Vi letade efter en ö som var tillräckligt stor för att det skulle gå att vandra och som också hade en del sevärdheter. Och då hittade vi Arholma, den sista av öarna i Stockholms skärgård innan Åland.

Vi parkerade i Norrtälje och tog Norra Båtlinjen ut till Arholma. Det är en taxibåt som kör två gånger dagligen ut till öarna i Norrtäljes skärgård. Det var en ruggig dag med blåst och en dyster väderprognos, men båten tog oss tryggt ut till Arholma. Och den dystra väderprognosen infriades inte utan det blev helt okej väder hela dan.

Taxibåten lämnar oss vid Arholma dansbana
Vi slog upp vårt tält på den fina tältplatsen strax norr om bryggan vid Arholma. Tältplatsen är en liten platt gräsplätt med plats för kanske 8 tält. När vi kom dit fanns det redan två tält, men det var gott om plats för vårt också. Vid tältplatsen fanns det toalett och soptunnor och ett gäng bräkande får. Vatten fanns i en brunn vid badplatsen 100 meter därifrån. Och så hittade vi en kran bort mot Arholma Dansbana också, så där hämtade vi vårt vatten till kaffe och matlagning.

Vacker tältplats med får som närmaste grannar

Första dagen gick vi upp till Arholma Nord för att besöka Batteri Arholma. Vi har ju en tendens att hamna på militära utflyktsmål på våra äventyr, undrar hur det går till... Vi värmde upp inför visningen med att vada ut till en liten holme för att logga geocachen Batteri Arholma. Sandaler och en gångstav hade varit användbart, men det funkade ändå att vada barfota även om det tog lite tid... Själva guidningen var intressant, och CJ bjöd på bonusinformation från sin egen tjänstgöring på liknande ställen.

Försiktig vadning

Den obligatoriska poseringen vid kanonen
Middag i kvällssolen vid Arholma dansbana

Kväll i Arholma
Andra dagen blev vår vandringsdag då vi hann med att besöka större delen av ön. Det finns en utmärkt vandringsled som går på norra delen av ön. Delar av stigen är märkt med vita träbrickor, men med en Arholma-karta går det rätt enkelt att hitta runt trots att leden inte är välmarkerad. Här på Arholma.nu finns en  karta där stigarna syns bra.

Vi utgick från tältplatsen och gick norrut mot Arholma Nord. Strax efter en bäck tog vi höger in på en traktorstig. Den stigen går rakt genom skogen fram till östra sidan av ön. Där fortsätter stigen söderut längs kusten. Här fanns det gott om badklippor och även flera små badstränder. Och trots att det var mitt i juli så var vi nästan ensamma ute i skogen. En geocache fanns också här vid klipporna, Arholma - Naturens år 2009.

Här loggar vi geocache i solen


CJ hittar en bunker att utforska

En av flera fina sandstränder

Längst ut på Talludden finns en vacker begravningsplats, Arholma Minneslund, med utsikt över havet. Efter minneslunden går stigen över till grusväg och man passerar en del hus. Här träffade vi ordföranden i Arholmas intresseförening som var ute och rensade sly längs vägrenen. Han berättade om hur Skärgårdsstiftelsens kossor hjälper till att hålla viken frí från vass och sly. Annars går det fort för landskapet att växa igen. Vi uppmuntrade föreningen att marknadsföra vandringsleden bättre och markera upp den, för det var en fin tur som fler borde hitta till.

Vilopaus i skuggan vid minneslunden

Efter skogsturen fortsatte vi vandringen runt Arholma by. Vi utforskade den fina bastun som sköts av Skärgårdsstiftelsen. Där gick det att boka en timme bastubadande, och det var gott om lediga tider. Bastun var i superfint skick, men vi hoppade över bastandet den här gången. Nästa stopp blev fika på Bull-August gård. Det är en charmig gård där det finns vandrarhem och nu på sommaren även kafé. Men sevärdheterna tog inte slut där. Vi stannade till vid kyrkan och sedan klättrade vi uppför berget till Arholma Båk. Båken är ett gammalt sjömärke som nu är utsiktstorn och där man har konstutställningar. Vår vandring gick snabbare än beräknat så vi var för tidiga på plats, så det var inte öppet. Men vi stannade till på utsiktsplatsen och njöt av utsikten en stund.

Efter en lunch vid tältplatsen bestämde vi oss för att fortsätta vandringen och också utforska de södraste delarna av ön. Så vi trotsade de mörka molnen och gick grusvägen söderut. Här passerade vi Simasgården och sen fram till slutet av vägen vid Granö. Vi gjorde en avstickare fram till badplatsen vid Granö, även om vi tyckte att de sandstränder som vi hittade på förmiddagen på norra ön var finare. På kvällen kom ett härligt skyfall så vi hängde på Arholma Dansbana några timmar tills det lättade och vi kunde krypa in i tältet. Sen tog vi passbåten till Simpnäs tillbaka på morgonen, med buss till Norrtälje. Mycket smidigt!

Bastun får vi låna nästa gång

Och kanske bor vi i vandrarhemmet Bull August nästa gång 

Utsikt från Granö badplats

Väntar på bussen i Simpnäs
Så, Arholma är en fantastiskt charmig ö och på en dag kan man vandra i princip hela ön runt och både få skog, hav och sevärdheter. Klart värt ett besök!

/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar