söndag 17 november 2013

Fornstigen - Törnskogen

Den här hösten har varit mild och uppmuntrat till uteaktiviteter. Så den här lördagen vandrade vi Fornstigen som går från Fornboda till Törnskogen. Om  man avslutar vandringen vid ingången till naturreservatet vid Gustavslundsvägen blir sträckan ca 4 km. Fornstigen följer den så kallade Långbroleden, en vikingaled som gick mellan Edsbacka och Skålhamra.

Störst behållning av vandringen får man om man köper häftet Fornstigen Långbroleden som är skrivet av Herbert Henkel och säljs via Naturskyddsföreningen i Sollentuna. Då har man en egen guide med sig på vandringen som kan berätta om alla fornlämningar, strandkanter, gamla torprester och annat som man passerar under turen. Och en bra karta för att hitta rätt.

Bra häfte att ha med sig.

Som de andra stigarna i Törnskogen så är markeringen väldigt diskret, den här gången i form av fyrkantiga träbitar som ibland är förstärkta med stenrösen. Fornstigen går rakt söderut och är faktiskt den stigen som är lättast att följa, det är inte så många korsningar där det går att komma vilse.

Vi tog buss 527 till slutstationen Fornboda, och därifrån är det bara ett par minuter till ledens början. Första sträckan var rätt lerig, eftersom man här delar stig med hästarna från Fornboda Gård. Men efter en stund försvinner hästspåren och det blev torrare. Vi passerade flera stensträngar, gravfält och rösen, CJ agerade guide och hade högläsning från häftet.

Vackert röse som markerar en ägogräns

Vi går mycket försiktigt över den något skraltiga bron som enligt häftet är "Den nya bron över Fjäturenån"

Efter ett tag blev vi lunchsugna och började klättra upp för en klippa, och till vår stora förvåning satt det redan en dam där. Eftersom vi hade vandrat ensamma hela tiden så hade vi inte riktigt förväntat oss det. Men efter en stund närmade vi oss Grönan-vägen och där finns det vackra klipphällar att fika på. Efter lite lätt bergsbestigning kunde CJ duka upp en buffé som smakade bra.

Bergsgetterna från Västerås skuttar upp till lunchstället
Färgglad lunch
Mot slutet kommer vi till för oss mer kända marker runt sjön Snuggan. Vi var fram och tittade på den gamla övergivna sommarstugan som finns vid Snuggan, och nu var den helt riven. Hoppas verkligen kommunen anlägger en grillplats här. Det är en vacker plats och idag är det många som eldar direkt på klipporna istället. Så en grillplats vore utmärkt!

Vi stannade till vid Snuggastenen och kollade till geocachen Gränsstenen som var vår allra första loggade cache. Den var fortfarande i bra skick.

Det här är en trevlig vandring som går i obebyggd vildmark mestadels, vilket känns rätt unikt för att vara i Stockholm. En trevlig förmiddagstur som kan göras längre genom att också gå någon av de andra stigarna, eller göra en geocachingutflykt i skogarna runt omkring. Det finns gott om cachar, se bilden nedan! Om som ni kan notera så har vi en burk kvar att logga, vi väntar tills marken blir frusen för att ta den.

Törnskogens cachar

Vi har också vandrat de andra stigarna i Törnskogen:


/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar