söndag 4 december 2011

Äventyr 38: Upplandsleden - Skokloster (etapp 30-31-31:1)

Ytterligare ett höstäventyr avklarat! Vi har gått några kortare sträckor av Upplandsleden, men kände att vi borde klara av flera sträckor. Helst ville vi gå en rundtur eftersom det är lite smidigare. Och då blev det ett varv runt Skokloster, som är en slinga på 14 km. Den varianten vi gick blev lite längre, runt 18 km.

Eftersom rundan var rätt lång så hann vi inte med några längre avstickare för att logga de geocachar som fanns i området. Så, till CJs stora förtret så blev det inte så många geocachar på den här turen...

Vi startade turen vid Häggeby kyrka, här fick vi via cachen Cineast - Satyricon lära oss att det vid kyrkan finns en väldigt vacker sten (dock en kopia) som tydligen spelat en viktig roll i Fellinis film Satyricon. På bilden finns ett antal "hästhetsare", inte ett helt vanligt ord - fick bara 3 träffar på Google på det... Handlar tydligen om ett fenomen liknande tuppfäktning, dvs kamp mellan hästar för underhållning. Och detta var bara ett av många nya ord vi skulle lära oss på denna tur.
Häggeby kyrka
Tjusig skylt

Här borde det ju funnits en cache kan man tycka
Efter Häggeby kyrka gick vi norrut upp mot byn Måttan, här fick vi gå längs bilvägar så inte den roligaste delen av leden. Vid Måttan börjar slingan till Skokloster, vi valde att gå medsols och gav oss nu in i skogen. Varierande skog med våtmarker, kalhyggen och små skogsvägar. Vi gjorde en avstickare till cachen Highest in Skokloster. Det visade sig vara den snyggaste burken och den vackraste platsen på hela turen, så det var bra att vi tog turen hit. Häftigt stenlandskap så vi passade på att äta lunch här bland stenarna.

CJ bjöd på glögg
Lunch bland stenarna
Så småningom var vi framme vid Skokloster som hade julmarknad den här dagen - lite svårt att smälta in med våra vandringskläder bland de finklädda marknadsbesökarna. CJ gjorde ett fynd vid ett stånd - vill inte avslöja vad det blev, det kanske blir en julklapp till någon närstående släkting... Här kunde vi också logga The Shoe Abbey och Fika med barock utsikt.


Julmarknaden avklarad, nu dags för vandring igen

Skokloster ligger ungefär halvvägs runt slingan så nu fortsatte vi tillbaka. Den här delen var roligare att gå än första delen, vi gick längs vattnet med flera ställen med vacker utsikt. Här fanns det vindskydd och flera grillplatser vid badplatser. Vi passerade bland annat Idealbyn som var uppbyggt på 90-talet som ett samhälle för utövare av Transcendental Meditation. Efter lite googlande kan jag förstå att byn har haft sin storhetstid och att den är i behov av upprustning. Kanske inte gick så bra som man tänkt sig...

Sen passerade vi ett par områden med plastband runt träden, "Kulturmiljöhänsyn" stod det på det ena och "Biotopskyddsområde" på det andra. Så nu var det dags att lära sig nya ord igen. Kulturmiljöhänsyn handlar om att bevara kulturmiljöer till eftervärlden (enligt skogsvårdslagen). Exakt vad som ska bevaras här kan vi inte säga så mycket om, men det var en fin skog vi passerade i alla fall. Biotopskyddsområde är enligt Wikipedia "små biotopområden med speciella livsmiljöer för växter och djur som kan skyddas genom klassificering som biotopskyddsområde".  Så nu vet ni det!


CJ provar minikikaren från Brunton


Fin grillplats vid badplats

När vi närmade oss Måttan igen så började det mörkna. Som tur var hade vi plockat upp en reflex i en cache så den var användbar när vi gick längs vägen sista delen. Inte den bästa leden vi gått, men en bra dagstur, så klart godkänt.


Vandringar vi gjort längs Upplandsleden:

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar