lördag 6 augusti 2011

Äventyr 22: Utflyktsvägen till Kolmården

Mellan fjällvandring och scoutläger fanns det plats för ytterligare ett miniäventyr. Vi skulle hälsa på kusinerna i Norrköping och gå på Kolmården, och då passade vi på att utforska trakterna lite mera. Istället för att ta vanliga vägen via E4:an, så åkte vi Utflyktsvägen från Södertälje. Vi har ju åkt delar av den här vägen förut, men aldrig tagit hela vägen i ett sträck. Men den kan klart rekommenderas om man har lite extra tid på sig! Om man går in på Utflyktsvägens webbplats så kan man läsa om Gröna kusten och de sevärdheter som finns längs vägen.


Vi började med stopp hos antroposoferna i Järna och sedan lunchpaus i Trosa. Tuff-tuff tåg fick vi åka som bonus också! Sedan fortsatte vi den vackra vägen, med några sevärda stopp. Bland annat loggade vi geocacharna Karlfors kvarn och Gamla goda ting (ett kafé som tyvärr var stängt när vi var där). Efter några timmar i bilen blev det badpaus i Nävekvarn. Här hade vi loggat cachar förut, så vi återvände ut till Skäret men den här gången för att bada. Det var riktigt varmt i vattnet så (nästan) hela familjen vågade sig i! Ett par cachar fanns det kvar att logga - Näfveqvarns kraftstations rastplats och Tunaberg Railways nr 1. Båda cacharna låg på fina men lite undanskymda platser så missa inte att stanna där.

Cache och sevärdhet vid Karlfors kvarn

Bad på Skäret

Fina rastplatsen i Nävekvarn - magnetisk är hinten...

Kvällen tillbringade vi vid Nävsjön strax norr om Nävekvarn. Det är en fiskesjö som sköts av en fiskeförening. Mycket välordnat med mängder med grillplatser och vindskydd, dessutom fanns dass och rinnande vatten. Så, en perfekt plats att slå upp tälten på. Trots att vi rör oss mycket ute i vildmarken så är inte alla i teamet vana tältare - man kan väl säga att 1/4 av teamet är lite skeptisk till just detta... Men vi hade en fantastisk sommarkväll med vackert väder och en perfekt tältplats. Så, det kanske blir fler tältnätter framöver... Vi tog en kvällspromenad och loggade Kolarkojn, ruin som låg en bra bit ut i skogen. Nävsjöns andra geocache hittade vi inte, kanske är det något djur som hittat den.

Vacker kväll vid Nävsjön
Tältplatsen vid Nävsjön
Kvällens skörd
Efter att ha sovit gott och ätit frukost vid strandkanten så tillbringades dagen med kusinerna på Kolmården. Nya attraktionen med linbanan över Safariparken fick med beröm godkänt - vi passade på att åka två varv!

Linbana över Safariparken
Hungriga vildhundar
Nöjda och trötta på väg hem till Åby
På många platser som vi passerade under vår tur så korsade vi Sörmlandsleden. Det var alltid fina skyltar med beskrivningar och såg väldigt välordnat ut. Vi har faktiskt inte gått någon hel etapp på leden utan bara kortare bitar. Det kanske får bli nästa års projekt - att börja beta av etapperna på Sörmlandsleden!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar