måndag 15 augusti 2011

Äventyr 23: Scoutläger på Vässarö

Denna veckas äventyr blev scoutlägret 60 Degrees North på Vässarö. CJ åkte som ledare och C och E som patrull- respektive minor scouter. Vi tillhör st:Eriks scoutkår som är en liten kår från Sollentuna. Vår grupp bestod enbart av 2 ledare och 15 scouter. Efter halva lägret fick vi förstärkning av två föräldrar.


Vi samlades en tidig lördagsmorgon och åkte sedan bil till bryggan i Ellan där vi lastade alla våra prylar och scouter på en mindre transport båt. Framme på Vässarö lastades grejorna över på en traktor som körde dem till ”vår” lägerplats. Det är som ett lotteri var man skall hamna på ön. Vi hade tur och hamnade ”mitt” i precis vid den stora aktivitetsängen, nära till allt. På så sätt kunde scouterna små som stora göra väldigt mycket själva. Dessutom träffade de massor av scouter från andra kårer och länder. Tex var våra grannar från Tyskland och på vår äng bodde ett gäng ryssar.

Vår båt ”måsen” som tog oss till Vässarö.
Vår utrustning fick åka med traktorn till lägerplatsen.
På väg över ön till lägerplatsen
Det är ganska häftigt att börja bygga ett läger, man börjar med en någorlunda plan äng sedan bygger man sakta upp lägret den första och andra dagen. Förutom tält att bo i måste man bygga kök, tvätt och diskställ, matbord, torkställning samt det viktigaste en flaggstång. Då vi var få ledare fick de äldre scouterna hjälpa till mycket. Även när det byggs läger måste tid läggas på att hämta och laga mat.

Tom lägerplats.
Köket tillräckligt klart för första middagen.
Klassiskt scoutbord.
Vår färdiga by.
Ett av de finare dassen på Vässarö
Efter bara två dagar in finner sig rutinen och det mesta flyter på. En ”vanlig” dag på lägret kunde se ut så här:
·        Uppstigning halv åtta
·        Morgonbestyren som att hämta, laga, äta och diska frukost fram till 9
·        Flagghissning 9:00
·        Förmidagsaktivitet fram till halv tolv
·        Lunch till ett
·        Eftermiddagsaktivitet fram till fyra
·        Hämta middag och nästa dags lunch runt fyra
·        Laga, äta och diska middag fram till halv sju
·        Eventuell kvällsaktivitet fram till nio
·        Kvällsfika halv tio
·        Läggdags…

Här var det ordning i tältet eller… (undrar varför man inte hittar sina saker).
Ledarnas middagsdisk återstår.
På Vässarö finns massor av olika aktiviteter som trapperspår, hinderbana, segling, flottbyggen oilka sammarbetsbannor mm mm mm. Ön är propfull med olika saker att göra vilket är kul för både scouter och ledare.
Detta var en riktigt tuff samarbetsbana för patrullscouterna där det blev både blod, svett och tårar.
Vem vågar gå ut här (Vildmarkspåret)
Efter att byggt en flotte så måste den ju prövas.
Tänk... det fanns till och med bunkrar...
Segling.
På Vässarö finns fem geocachar Vässarö, Händer (Hands), 7:e himlen, 2007, boomerang och Vässarö Bunkrar som jag betade av en efter en under veckan.

Flera gånger om dagen gick vi och badade, det blev en bra combo då barnen fick bada och ledarna kunde köpa fika i båthus kaféet som låg på vägen till badet. Vid badet fanns också en stor och fin bastu som barnen kunde värma sig i.

Kvällsbad.
Fika på bryggan när barnen badar.
Efter en vecka på ön var lägret slut för vår del och trötta scouter och ledare fick åka hem och sova lite efter detta äventyr. Jag hoppas jag får komma tillbaka till denna fantastiska ö då detta var mitt bästa läger som ledare.

CJ på väg till samarbetsgläntan.
/CJ

1 kommentar:

  1. Åh så härligt jag älskar Vässarö! Jättekul att titta på bilderna och få minnas lite scoutläger jag var på när jag var liten.
    Ha det fint!
    /Malin

    SvaraRadera