söndag 6 juni 2010

Nyckelviken

Vi hade några timmar över på förmiddagen och ville komma ut i skogen så här på Nationaldagen. Den här gången gick turen till Nyckelvikens naturreservat i Nacka. Vi är ju väldigt sällan söder om stan så det finns gott om friluftsområden kvar att upptäcka. Och Nyckelviken får med beröm godkänt!

Själva gården Stora Nyckelviken byggdes på 1740-talet av direktören för Ostindiska kompaniet, Herman Petersen. Det var en väldigt tjusig gård med vacker trädgård, djur att klappa på och ett mysigt café. Det verkar vara ett populärt utflyktsmål med massor av folk. De flesta var stiligt söndagsklädda för att strosa i parken, medan vi som hade vildmarkslooken begav oss snabbt in i skogen istället...

Team Vildmark i vårt rätta element - skogen

Tack vare Falkman killarna så fick vi en bra promenad med fyra stopp på vackra utsiktsplatser. Vi valde att parkera vid första parkeringen i området och började med Nyckeln 3. Det fanns gott om stigar i området, men som vanligt så blir det ju en hel del off-road också, och en del diskussioner om stig eller terräng är bästa lösningen. Oftast vinner terräng-alternativet och lika ofta visar det sig att stigen hade varit bättre... Men det är klart - vi får ju uppleva vacker skog och branta klippor i terrängen :-)

Vi fortsatte via gården fram till Nyckeln 1. Vid parkeringen vid gården kom en karavan med brandbilar åkande - kan det ha varit en skogsbrand kanske? Väldigt torrt i marken var det i alla fall. Vid Nyckeln 1 satt det en familj och hade picknick ett stenkast från cachen, men det gick ändå bra att leta och logga ganska diskret. Vi fortsatte skogsvandringen via vackra hällar fram till Nyckeln 2.  Här passade vi också på att fika lite och njuta av utsikten innan det var dags för finalen. I alla nyckel-cacharna låg en ledtråd till mystery-cachen LÅSET. Och finalen låg åt rätt håll - så det passade bra att avsluta turen där. Final-cachen var en kul idé - som vi kanske får kopiera någon gång :-) Mer vill jag inte avslöja...

Vacker utsikt från en av Nycklarna

CJ uppe på en av många bergstoppar för dagen

Fin skylt som pekar ner mot en lika fin strand


Även om det var hysteriskt mycket bilar på parkeringen och fullt med folk runt gården, så blev det en lugn och skön tur i skogen. De flesta verkade hålla sig runt parken - så ute i terrängen var vi nästan ensamma i alla fall. Och hela turen blev ungefär 8,5 kilometer till fots.

Innan avfärd hemåt gjorde vi en liten avstickare till Visborgs minne som också var en häftig plats med små röda semesterstugor som klättrade på bergskanten, som ursprungligen var tänkta för fattiga arbetarkvinnor. Vi valde förstås helt fel väg dit och fick en riktigt bra klättertur med frågande blickar från några stuginvånare... Men också fin utsikt och kul plats att få besöka. Vi har vaga minnen från en skandalrapport härifrån - visst var det stiftelsens ledning som hade roffat åt sig de finaste stugorna själva? Hur som helst så var det en vacker plats - hoppas det är välbehövliga fattiga kvinnor som njuter i solen :-)

/A

1 kommentar: