fredag 11 juli 2008

På resande fot - Soave-Ljubljana

Nu har Team Vildmark gett sig ut på sommarsemester! Resan startade i Milano där vi landade på Malpensa, hämtade hyrbilen och gav oss direkt av österut. Vi tog en lugn bilresa mot Soave där vi skulle bo första natten. Enkel körning tack vare Ingrid (dvs vår bil-GPS).

Lunchen intogs vid Iseo-sjön och i staden Iseo. Mycket pittoreskt och vacker utsikt mot bergen på andra sidan sjön. Eftersom vi kom mitt i siestan så var staden rätt ödslig, men det gick att få lunch i alla fall. Som vanligt försöker vi undvika motorvägshaken och istället göra lite spännande avstickare.

Slutdestinationen för första dagen var Soave och vingården Monte Tondo. Fantastisk plats med fina rum och trevlig atmosfär. Vi började med att inspektera vingården, prova vin och förstås inhandla några flaskor av gårdens vin. Soave var en vacker stad med ringmur och ett slott högt upp på berget. Det blev en kort visit här så vi hann inte se så mycket. Men en enkel och enormt kulinarisk middag blev det i alla fall med hemlagad pasta inne i Soave.


Ringmuren i Soave


E utanför vingården

Nästa stopp på vägen var Ljubljana och även den här dagen körde vi lite långsamt med stopp på vägen. När vi var nästan framme i Ljubljana såg vi skyltar till Postanja-grottorna och de skulle enligt ryktet vara spännande så det blev ett spontant stopp där. Klockan var nu 15 och vi hade inte hunnit äta lunch så tryckte i oss en chokladbit och lite chips (som temporär lunch) och sen iväg på guidad visning av grottorna. Resan ned i grottan började med en hisnande tågfärd på 2 km ner i grottan. Besöket var fascinerande och vi hann se hela 5 kilometer av grottorna.

Sen var vi äntligen framme i Ljubljana och Slamic Bed & Breakfast. Enkelt att hitta mitt i stan. Vi fick en suite med två rum - väldigt fint. Slamic är också ett kafé med väldigt gott kaffe :-)

Ljubljana är en vacker och trevlig stad. Det är förstås en storstad men en av Europas minsta huvudstäder - känns ungefär som Uppsala i storlek. Det finns inte så många storslagna sevärdheter men ändå en trevlig stämning och en hel del att promenera runt att titta på. Höjdpunkterna för vår del har varit slottet, Tivoli parken, stadskärnan med folklivet runt floden och sen vårt besök på poolområdet Laguna. Så - klart värt ett besök. Ljubljana är nog en alldeles perfekt weekendrese-stad!


Utsikt från slottet - Ljubljana Grad

Nu börjar vi avrunda vår vistelse här - bilen kör vidare från Slovenien till Kroatien imorgon.

Men cachningen då? Jodå - det blev en snabb cache vid motorvägen A4 i Italien, sen har det blivit en handfull här i Ljubljana. Cacherna har ju funnits vid de bästa sevärdheterna så det har funkat bra att kombinera sightseeing med lite cachning. Men inga större upplevelser - favoriterna är nog cachen i Tivoli Park och Ljubljana Castle.


Redo för cachning i Tivoli parken!

/A+CJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar