söndag 1 september 2019

Spionvandring i Ursvik

Av någon anledning så kom ett inlägg från Swedish Spy Museum i mitt ganska lilla, begränsade Facebook-flöde. Tipset var om en "Spionvandring - i kalla krigets skugga" i Ursvik-Sundbyberg några augustidagar. Så det var så klart bara att boka in en tur. Vi har varit en del i Ursvik och vandrat i skogen och det gamla militärområdet, men sedan vi bodde i Sundbyberg i början av 1990-talet så har ju Ursvik helt ändrat karaktär, från skog till bostadsområden. Så att få en lite guidning av området och vad som hänt där verkade ju spännande. Och så med intressant militärhistoria som bonus!

På mötesplatsen stod ett 30-tal förväntansfulla personer och efter att Johan, vår guide med titeln "Underrättelsehistoriker", prickade av oss så kunde guidningen börja. Efter en introduktion om Svensk underrättelsetjänst så fick vi en 3-timmars guidning i området och en massa spännande historier. Istället för att bara titta på ett hus så fick vi nu dess historia. Det är ju ganska häftigt att det så här centralt har pågått spionverksamhet. Temat var den verksamheten som bedrevs här under kalla kriget. 

Det är också alltid kul att träffa så engagerade personer som vår guide Johan som förutom att han var proppfull av historier och anekdoter också delar med sig av viktig historia från kalla kriget. Det finns väl stor risk att alla resterna försvinner så småningom och att bostäderna breder ut sig. Jag kan verkligen rekommendera en tur, en liten videoteaser finns på Swedish Spy Museum.  /CJ

2 kommentarer:

  1. Väntar på svar på messanger eller uppmöte vid gps koordinater.

    SvaraRadera
  2. Vi fick snabbt svar från https://www.facebook.com/swedishspymuseum/ , hoppas det löste sig för dig så du hittade till turen!

    SvaraRadera