torsdag 3 januari 2019

Vandring runt Vattgruvsmossen

När vi vandrade Sörmlandsleden från Järna till Mölnbo så passerade vi Vattgruvsmossens naturreservat och blev nyfikna på de leder som går där. Så på årets näst sista dag blev det en tur till Vattgruvsmossen för att laga lunch och utforska Vattgruvsmossleden. Det finns en parkering till naturreservatet, men vi utgick ifrån vår stuga i Molstaberg för en lite längre tur. Från sjön Akaren gick vi norrut på Sörmlandsleden etapp 12:1 och sedan svängde vi höger på etapp 12 mot Järna-hållet.

Om man tittar på en friluftskarta så ser man flera streckade stigar runt mossen som i verkligheten är fint märkta med röda romber och lätta att följa. Det går att göra både kortare och längre turer genom att kombinera lederna. Vi valde att börja med att följa Sörmlandsleden fram till grillplatsen vid sjön Stora Kobäcken. Där blev det svamppasta på muurikkan och kaffe med kexchoklad till efterrätt. Isen låg tjock på sjön, det syntes spår av skridskor från tidigare besökare. Efter en värmande måltid fortsatte vi leden förbi parkeringen fram till att en av lederna viker av in i skogen. Här följde vi sen leden runt hela mossen. Det var en fantastiskt fin tur med utsikt över mossen via hällmarker och gammal skog.

När vi var tillbaka till Sörmlandsleden hade det börjat skymma och väl framme i Molstaberg var det nästan helt mörkt. Man glömmer hur korta dagarna är så här års. Att ta en tur runt Vattgruvsmossen kan vi varmt rekommendera, en lugn tur i skogen med vacker natur och fin grillplats. Det går också att göra en kortare tur från parkeringen som enligt skyltarna är 2,8 km. Den längre turen blir runt 5 km och vår variant från Molstaberg blev nog runt en mil. Hit kommer vi fler gånger, perfekt för en halvdagstur hemifrån stugan.

Turen började på stigen från Molstaberg till sjön Akaren
Inte riktigt is ännu på Akaren (men 4 dagar senare när vi inspekterade nästa gång var isen tjock)
Kort solglimt
Framme vid vägskälet där etapp 12:1 tar slut och går över till etapp 12
Information om Järna gruvor, gott om gruvhål i områdetFramme vid skyltarna som gjorde oss nyfikna förra gången vi passerade här
Stora Kobäcken, som i själva verket är en mycket liten sjö Svamppasta smakar bäst i skogen 

Man kan aldrig få för många kort på ledmarkeringar

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

2 kommentarer:

  1. Tack fina ni för en superhärlig dag! Det var ett fantastiskt och minnesvärt avslut på året :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för sällskapet! En fin dag och en fin tur, den vandrar vi fler gånger!

      Radera