lördag 14 oktober 2017

Tegelhagens naturreservat i Sollentuna

Som friluftsintresserade Sollentuna-bor så är det väl närmast en skandal att vi inte utforskat Tegelhagens naturreservat förrän nu. Men CJ var där med scouterna på den årliga tävlingen Silverboken och vi insåg då att det här området behövde vi utforska mer. Så en regnig söndag tog A en tur till naturreservatet.

Jag tog bussen till Anhaltsvägen och gick mot scoutstugan Holken, naturreservatet börjar precis bakom stugan. Området är fullt av stigar och vägar men jag hittar inga riktigt bra aktuella kartor. På en anslagstavla kunde jag läsa att kommunen skulle ta fram en broschyr och kartor till informationstavlorna under 2016, men det verkar ha blivit fördröjt. Här är en karta över naturreservatet som finns i kommunens skötselplan. Själv nöjde jag mig med en gammal orienteringskarta från 1978 som funkade utmärkt att navigera efter.
Källa: Sollentuna Kommun, Skötselplan Tegelhagens naturreservat
Det finns ett upplyst motionsspår i området (1,4 km) och sen finns det flera spår av gamla stigar och markeringar men med en karta är det enkelt att själv sätta ihop en vandringstur i reservatet. Utmaningen var att det här är ett område där det rör sig många människor så det fanns enormt många stigar, så det var inte helt enkelt att följa en viss stig. 

Det har funnits torp i området länge och fortfarande finns det en del hus kvar runt Tegelhagens gård och Kasby torp. Om man är nyfiken och verkligen vill djupdyka i områdets historia så kan man köpa Naturskyddsföreningens bok om Tegelhagen, den handlar både om naturen och kulturhistorien.

Jag gick en bit längs motionsspåret och vek sen in i skogen och vandrade längs olika stigar, gick fram och tittade på både Tegelhagens gård och Kasby torp. Efter Kasby gick jag ner till strandpromenaden och följde den tillbaka norrut. Framme vid badplatsen och ytterkanten på naturreservatet så tog jag andra stigar tillbaka mot starten och busshållplatsen. Totalt blev det en skön promenad på 8 km.

Det här kanske inte är ett ställe att åka till om man vill uppleva vildmark, men ett trevligt stadsnära naturreservat med gott om skog. Perfekt för en familjeutflykt, det fanns generöst med grillplatser runt om i reservatet för en utelunch.

Här vid scoutstugan började min tur

En av många grillplatser i området, det fanns ved vid de grillplatser jag passerade


Ytterligare grillplats, den här gången med boulebanor

Intressant fakta om Tegelhagens historia

Några spår kvar av Tegelhagens gård


Populärt område för orientering också

Entrén till Kasby Torp


Bergrum väcker alltid nyfikenheten


Framme vid Edsviken

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar