onsdag 7 september 2016

Upplands-Broleden - Lennartsnäshalvön

Vi har vandrat delar av Upplands-Broleden tidigare, det är en trevlig led som går från Stäket till Bro på totalt 29 km. Den här dagen valde vi att utforska området kring Lennartsnäshalvön, vid Frölunda friluftsområde. Planen var att gå från Kungsängen till Bro, men det kändes lite långt för det här äventyret. Så vi valde en kortare variant istället. Vi parkerade bilen vid Frölunda längst ner på halvön. Här gick vi först en bit på den blå prick-markerade strövstigen för att komma ner till vattnet. Ute på en udde finns en fin grillplats, där en barnfamilj höll på att packa ihop efter en tältnatt.
Sen följde vi Upplands-Broleden norrut en bit, tills vi vek av mot Skälby när leden kom fram till en väg. Här gick det att följa en ridstig så vi slapp gå på bilvägen mer än en kort bit. Både leden och ridstigen finns med på kartan över Upplands-Bro leden, så det gick smidigt att sätta ihop en egen rutt. Ridstigen var dessutom märkt med gula markeringar på stolpar, så det var hyfsat enkelt att hitta. Vi fortsatte ridstigen mer eller mindre ända fram tills vi mötte leden igen, en kort bit från Ladan. Det verkade vara ett populärt utflyktsmål för det kom en hel del bilar. Eftersom det blev en liten omväg så valde vi bort Ladan den här gången, men det ser väldigt trevligt ut på hemsidan med kafé, keramikverkstad och affärer så det får bli en tur dit någon annan gång.


Orange = Upplands-Bro leden, Blå-vit = Strövstig ner mot vattnet

Provade nyinköpta Lundhags-kängor, lite ömma fötter i början men tror de kommer nog bli favoriter så småningom!


Markering av ridstig
Nu blev det plötsligt fullt med sevärdheter längs leden. Först fick vi utforska tre gigantiska högar med bronsåldersrösen, här passade vi på att äta lunch. Häftigt att någon för 3000 år sen travade en massa stenar på varandra som fortfarande ligger kvar. Här finns också cachen Tre rösen som vi loggade redan 2008. Vi tittade till burken som fortfarande var i fint skick. Sen kom vi till nästa sevärdhet, den gamla bygatan vid Tuna. Här fanns en jättefin skylt som berättar om livet här från 1300-talet till 1800-talet. Idag finns bara en smal stig kvar, men tidigare gick här den gamla bygatan med folkliv. Nu är det tyst och stilla, något fruktträd och torprester finns kvar, annars inga spår av livet förr.

Tillbaka ner mot Frölunda så fick vi gå på bilvägen ett tag, men sista biten så viker leden av in i skogen igen. Vi gick ner mot grillplatsen och förbi vindskyddet. Vid grillplatsen var det matlagning på gång och i vindskyddet satt ett gäng scouter. Många som var ute och rörde på sig idag - härligt!

Vi kommer helt säkert vandra Upplands-Bro leden igen. Ett projekt får vara att gå hela leden i ett sträck, kanske blir det nästa gång.

Gravhögarna från bronsåldern
Bildbevis från loggbok från 2008
Bygatan vid Tuna
Här gick alltså bygatan en gång i tiden

19,3 km blir det alltså om man går mellan Kungsängen och Bro - vår tur blev istället knappt 13 km

En av flera grillplatser längs vattnet

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar