lördag 12 april 2014

Kyrkostigen i Tärnsjö (etapp 19 Upplandsleden)

Under en skön och avkopplande helg i Sala begav vi oss till Tärnsjö för att vandra Kyrkstigen, som också är Upplandsleden etapp 19. Och det var en vandring som imponerade på oss! En mycket fin och välskött led som passerar flera spännande platser med kulturhistoria och vacker natur. Och tidig vår är nog en utmärkt tid att vandra leden, innan myggen tar över. Mer information om Kyrkostigen finns i den här foldern som också har en trevlig karta.


Vi började vandringen i Tärnsjö vid Nora kyrka. Första sevärdheten kom vi fram till redan efter någon kilometer, nämligen Hagudden och den 700 meter långa spången över älvängen Nordmyran. Vid bägge ändarna av spången fanns grillplatser och vindskydd, och efter spången finns ett fågeltorn med tjusig utsikt över Nordmyran. Spången restaurerades för 10 år sen, och är nu både stabil och bred. Vi blev omkörda på spången av en tvillingvagn så här finns alltså gott om plats! Här loggade vi dagens första geocache, en multi BTI som handlar om den oerhörda mängden mygg som kan samlas här på sommaren. 





Det som är häftigt med den här vandringen är att det är en gammal stig som används i hundratals år. Folk som bodde norrut vid Dalälven vandrade den här vägen för att komma till kyrkan i Tärnsjö. Längs hela stigen finns det spår av historia.

Efter spången så går leden längs mindre grusvägar förbi gårdarna Nordansjö och Buska och sen in i skogen till Österbo fäbodar. Återigen en plats med historia, här gick djuren på sommarbete redan på 1200-talet. Nu finns här två fina övernattningsstugor som står öppna och går att sova i. Vi passade på att äta lunch vid grillplatsen utanför stugan, loggade en geocache och njöt av en kopp kaffe i solen. 






Bara några kilometer senare genom skogen kommer man fram till Messkog, där det finns en gammal kolbotten och en kolarkoja. Här syns också resterna efter kolmilan Andrea som byggdes och kolades 2011. Här var också en bra plats för att stanna till och vila, men vi hade ju just ätit lunch så vi vandrade vidare. Men först hade vi förstås tid att logga cachen ROSA, döpt efter kolmilan som uppfördes 1988. Den hade inte loggats på nästan precis 2 år, så det var kul att se att den fanns kvar och i någorlunda bra skick. 


Efter Messkog är det mest skogsvandring i trolsk skog, och ett parti av leden går över ett kalhygge. Leden är hyfsat lätt att följa hela tiden. Den är märkt med orange träkryss och ett enormt stort antal röda fågelholkar. När man vandrat i 9 km är man framme vid Nedre Dalälven och byn Skekarsbo. Här finns ett helt fantastiskt vacker vindskydd precis vid Dalälven. En bit upp i skogen finns också ett enormt utkikstorn som den icke-höjdrädda delen av familjen klättrade upp i.  Och den här sträckan har också tre cachar att logga:





Och så efter drygt 9 kilometer var det dags att vända och ta samma väg tillbaka! Med två bilar eller ett par cyklar hade det gått att vandra bara ena vägen, men det är inte helt enkelt att ta sig kollektivt till Skekarsbo... GPS:en visade 21 kilometer när vi kom tillbaka till parkeringen i Tärnsjö - det blev väl några extra kilometrar när vi loggade geocachar och utforskade området runt leden. 

Klart en vandring värt att rekommendera! Roligt med en led som är så fint underhållen och har många intressanta sevärdheter och stopp längs vägen. Tack till Kvarndammen som står bakom alla cachar längs leden! Och tack till Nora församling som verkar bestå av engagerade medlemmar som tar stort ansvar för Kyrkostigen.

Vandringar vi gjort längs Upplandsleden:


/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar