söndag 2 mars 2014

Helgonmossen runt

I skogarna runt Järndammen i Sala finns fantastiskt fina vandringar. Väl utmärkta leder, vackra skogar och kulturhistoria. Och gott om geocachar som bonus. En fin led är Helgonmossen runt som är 5,5 km ungefär, leden är utmärkt på Sala Kommuns karta över Gruvdammsrundan. Leden var i fint skick med intressanta skyltar längs vägen. Och dessutom fanns det en ny geocachingserie Dammed Saint utlagd av salep28.

Helgonmossen ingår i Sala Silvergruvas vattensystem som består av dammar och grävda kanaler. Mer om det finns också här hos Sala kommun, Gruvans vattensystem. Det är fascinerande att se allt som grävts, byggts, fixats för 200 år sen.

För 3 år sen gjorde CJ & C samma tur på skidor och skrev en blogg om det. Det brukar vara ett superfint skidspår runt mossen. Men i år var det barmark, inte en snöflinga i sikte!

Vandringsleden börjar vid en vändplan där vi parkerade, alldeles i närheten av Dammed Saint? #1. Här fanns första informationsskylten, och sen var det bara att följa orange markering runt leden. Vi gjorde direkt en avstickare från leden fram till Björnmossen för att logga earthcachen Helgonmossen - Björnmossen. Ganska knepiga frågor, får se om vi får godkänt att logga den...

Sen ringlar sig leden runt Helgonmossen, som vid vissa partier är mer som en öppen sjö och vid vissa ställen mer igenväxt. Fin natur att njuta av, men det som är häftigast är definitivt dammvallarna, broarna och kanalerna som man passerar. Rätt blött, så gummistövlar är att rekommendera. Och geocacharna längs leden var välgjorda och lite klurigt gömda.

En av alla informationsskyltar längs leden


Björnmossen


Kluriga cachar att leta efter


Vem kan motstå en sån här skylt?

En del kalhyggen förstör naturupplevelsen

Det här är en naturstig som är hyfsat underhållen, men ibland får man klättra över nedfallna träd och andra hinder, men annars innehåller leden inga större utmaningar. Det finns inga iordningställda grillplatser men ändå gott om platser att stanna till på längs strandkanten. Vid Järndammen en bit härifrån finns däremot flera grillplatser och vindskydd.

Vi kan rekommendera Helgonmossen runt om man vill ha en naturupplevelse i kombination med gruvhistoria. För oss tog turen drygt två timmar med några geocachingavstickare och fikapaus. Glöm inte gummistövlarna!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar