söndag 25 oktober 2009

Mörkercachning inför FAD 2009

Nu är det snart dags för årets geocachinghöjdpunkt - Fumble After Dark! Det verkar vara en fantastiskt rolig tillställning, och för oss så blir det första gången. I skrivande stund är det 5 dagar, 20 timmar, 33 minuter och 28 sekunder kvar! Vi åker ner till Göteborg redan på torsdagen och cachar, shoppar, gör lite sightseeing på fredagen för att vara redo på lördag.


FAD innebär ju att man geocachar på kvällen i mörker och det är vi inte jättevana vid. Så, jag har fixat lite träning den här sista veckan! Det kom nämligen väldigt lägligt tre mörkercacher på Järvafältet precis nu i dagarna. Mörkercacher fungerar så att det finns en bana med reflexer i skogen som det gäller att följa. Första cachen som vi tog förra veckan var Mörkersyn? av tomashu. Barnen tyckte det var riktigt spännande att smyga ut i skogen och fickla med pannlampor och ficklampor. Lite läskigt var det men bara lite... Det gick alldeles utmärkt att hitta reflexerna även om det var några ställen som var lite tuffare att hitta. Men banan fick med beröm godkänt! Och vi fick testa utrustningen som behövde fixas till lite.

Andra mörkercachen kom i fredags (Mörka Slingan av Team_5B) och banan började bara några hundra meter från scoutgården där CJ, C och E tillbringade helgen på hajk. Så det var ju lägligt! När alla andra scouter och ledare hade gått och lagt sig på lördagkvällen så gav sig CJ, C och en annan scoutledare iväg i mörket. Det här var en lite längre bana men kortare mellan reflexerna så det var lätt att hitta fram! Grannarna blev lite avundsjuka när vi berättade om äventyret så den tredje mörkercachen spar vi nog tills de kan följa med.

Vi har ingen värstingutrustning när det gäller pannlampor och ficklampor, men tillräckligt bra tycker jag. Jag har följt några trådar på forumet på Geocaching.se och då verkar det som att man bara absolut måste specialbeställa lampor från specialbutiker i USA. Men det beror väl lite på vilka krav man har...

När det gäller pannlampor har vi ett par Petzl Tikka och ett par Silva-lampor som jag inte kan hitta modellnamnet till. De är helt okej! Fast jag kanske ändrar mig när jag ser alla värstinglampor på FAD:en...
Petzl Tikka - 229:- från addnature.com

Sen har vi några budget-ficklampor, plus en nyinköpt från Teknikmagasinet - en Rebel 90 ALX-80R92AA. Det var någon annan som tipsade om den på forumet, och jag tycker det känns smidigt med vanliga AA-batterier. Även om pannlamporna lyser bra så känner jag mig lite tryggare med en ficklampa i handen också!


Rebel 90 - från Teknikmagasinet

Så, ni vana FAD-deltagare - vad ska man mer tänka på? Något som man absolut INTE får missa att ha med? Annars tänker jag mig att man får hänga på något gäng som verkar rutinerade!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar