måndag 17 augusti 2015

Padjelanta - Södra delen

Summering av vår vandring längs Padjelantaleden sommaren 2015, här är beskrivningen av den södra delen från Staloluokta till Kvikkjokk.

Dag 5: Staloluokta - Tuottar, 18 km
En klassisk Padjelanta-etapp med hedar som skiftar i olika gröna och gråa nyanser. Och fjäll åt precis alla håll. Många små och stora sjöar och jåkkar. Men det mest anmärkningsvärda idag var blåsten! En mäktig blåst som jag nog aldrig upplevt tidigare. Vi gick nästan hela dagen i rak motvind som måste nått upp till stormstyrka. Vid vissa vindbyar fick man nästan hålla i sig för att inte ramla, speciellt när man skulle gå över spänger. Det fanns heller inte så många ställen i lä eftersom vi gick på en karg hed. Men vi kröp in bakom de få klippblock som fanns för att vila ibland. Faktiskt en rätt rolig upplevese! Den här dagen blev det också en hel del vad, med höjdpunkten i form av de grunda men långa vaden precis innan Tuottar. Fötterna krampade i det riktigt kalla vattnet och vi fick småspringa över! Trevligt samtal med stugvärden och vi träffade gamla bekanta från bussfärden till Ritsem och kunde jämföra vandringsupplevelser.

Utsikt från dasset


Dag 6: Tuottar - Tarraluoppal, 11 km
Vi hade först tänkt ta en vilodag här i Tuottar, men eftersom vi bara skulle gå en kort sträcka så valde vi istället att ta sovmorgon och börja gå framåt 12-tiden. Den här dagen delade vi på oss och gick var och en för att filosofera, meditera, reflektera. Man tänker som allra bäst på fjället och kommer fram till nya insikter. Uppehåll hela dagen och inte alls lika blåsigt, så det var en behaglig vandring. Lättgånget och inte så blött, inte lika många storslagna vyer men fina sjöar längs hela vägen. Vi var ensamma vid stugorna, det kom dock en familj senare på kvällen.

Vy från Tuottar innan vi lämnar stuglägretDag 7: Tarraluoppal - Såmmarlappa, 15 km
Lättgången etapp genom myrmarker och en del stenigare partier. Ganska mycket öppna ytor och blommande ängar. Vi hade fint väder och passade på att ta en lång solpaus halvvägs vid bron över Tarraätno. Mot slutet av etappen kom vi ner i fjällbjörken och myggen. Sista biten innan Såmmarlappa var riktigt myggig, och även runt stugan. Vi hade smutsat ner oss efter geggiga och hala spänger, så vi körde en tvätt och dopp i sjön för att bli rena när vi kom fram. Ett roligt sammanträffande var att både jag och CH hade träffat stugvärden i olika sammanhang tidigare, en liten värld! Kortspel hela kvällen med andra vandrare i stugan, trevligt.

Dag 8: Såmmarlappa - Tarrekaise, 13 km
Många vandrare väljer att gå hela vägen mellan Såmmarlappa och Njunjes eftersom det är korta etapper, men vi som inte hade bråttom valde att ta sträckan i två etapper. Den här dagen blåste det lite mer så myggen blåste bort, utmärkt! Andra vandrare i Såmmarlappa hade varnat att det här var en riktigt jobbig sträcka med gegga, hala spänger och massiv med mygg. Så vi blev positivt överraskade av en trevlig vandringsdag. Terrängen var blandad med fjällbjörk emellanåt och sen en del öppna partier. Halvvägs passerade vi ett stenigt parti och ett vad över en "svämkägla", ett slags delta med vattenfåror ut i Tarraätno. Tarrekaise-stugan är en så kallad "65:a", med två sovhytter och ett stort kök. Nästan ensamma, bara en tysk vandrare som gick och la sig vid sju-tiden...
Dag 9: Tarrekaise - Njunjes, 7 km
Idag var det en kort sträcka som enligt alla skulle vara stenig och jobbig. Men eftersom det bara var 7 kilometer så var det ingen fara. Vi gjorde en avstickare upp till ett vackert vattenfall och en gammal samisk offerplats. Vi fick klättra lite på sten men fick sen fin utsikt över bygden. Det var inte helt lätt att hitta en matplats i den täta fjällbjörken, men precis när vi blev hungriga så hittade vi en bra öppen plats med vyer som var hyfsat myggfritt. Vi var framme tidigt och hann relaxa i stugan innan middagen.  

Dag 10: Njunjes - Kvikkjokk, 13 km
Sista vandringsdagen, och nog den minst upphetsande. Mest en transportsträcka med väldigt mycket skog och mygg. En vacker skog för all del, men på fjällvandring är det ju andra upplevelser som man är ute efter. Vi gick rätt sent från Njunjes för att passa sista båten till Kvikkjokk. Men pga myggen gick vi lite för fort, så vi fick vänta 45 minuter i mygghålet vid Bobäcken. Sen dök äntligen Björn med båten upp och vi fick en fin sightseeing-tur genom deltat på väg mot Kvikkjokk. Skönt att duscha i varmvatten och sen fira med en middag på restaurangen på fjällstationen. 

Dagen efter gick CH vidare norrut mot Saltoluokta medan jag hängde i Kvikkjokk innan bussen gick mot Murjek och nattåget till Stockholm. Nöjd och belåten efter en riktigt bra vandringstur på Padjelantaleden!

Geocache Kvikkjokk (FastStream)

Läs om första delen av vandringen: Padjelanta - Norra delen
Sammanfattning av vandringen: Padjelantaleden sommaren 2015

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar