söndag 29 juni 2014

Taberg toppbestigning

Vi hade en helg över och bestämde oss för att uppleva några av Smålands naturfenomen, nämligen Taberg och Skurugata. Första stoppet blev en toppbestigning av Taberg.

Taberg är ett dubbeltoppigt rundat berg, med högsta toppen 343 m ö h. Det ser lite märkligt ut där berget reser sig brant upp i ett annars ganska platt landskap. Det går utmärkt att åka bil upp till Södra toppen och Toppstugan där. Men då missar man chansen till en trevlig vandring och toppbestigning. Vi började istället turen med att parkera bilen vid stationen i Taberg. Härifrån är det ett par hundra meter till starten av Bergtempelstigen som tog oss upp till toppen. Även Södra Vätternleden passerar här, men enklast är att följa den blå leden.
Karta från Länsstyrelsens folder
Bergtempelstigen är den kortaste vägen upp, men också den brantaste. Det blåste ordentligt den här dagen och det var en del omkullblåsta träd att passera. Annars var det en fin stig upp på berget. På väg upp passerade vi Bergatemplet, en plats där det förr hölls missionsmöten på sommaren. En del spår fanns det kvar och dessutom en geocache Bergatemplet.

Väl uppe på toppen efter 20-30 minuters vandring blev det lunch ute på Toppstugans terrass i blåsvädret vid den södra toppen. Vi passade på att logga en cache också, Iron Rock. Den västra toppen är 3 meter lägre och ligger en kort promenad från andra toppen. Så det är klart vi tog en tur även till den toppen som hade en fin utsikt.


Pampigt och lite märkligt monument
Utsikt från södra toppen

Och så västra toppen

Efter toppen tog vi sen den andra stigen ner, Masugnsstigen. Den slingrade sig ner från berget, inte fullt lika brant som andra vägen. Stigen kommer sen ner till gruvan i Taberg. Där är det visningar på sommaren, men vi var en timme för tidiga och orkade inte vänta på visningen. Istället strövade vi omkring lite, loggade två cachar (Earthcachen Taberg och Gruvfogdens liggare) och läste på om gruvan och den ovanliga bergarten titanomagnetitolivinit. Det är tydligen unikt med så stor volym av denna ovanliga bergart. Nere vid gruvan passerar även Franciskusleden, en pilgrimsled som går mellan Alvastra och Jönköping med en avstickare ner mot Taberg och vidare till Byarum.

Drygt 2 timmar efter att vi startade var vi tillbaka vid bilen. En trevlig halvdagstur, och vårt tips är att absolut se till att ta vandringsstigen upp istället för att åka bil! Trötta och nöjda gav vi oss sen iväg mot vårt vandrarhem i Eksjö.

Taberg nere från gruvan

Länkar till Taberg:
Naturreservat Taberg (folder)
Tabergs info

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar